A thousand splendid Suns af Khaled Hosseini

IMG_3478IMG_3473

Under krig i Afghanistan bliver Mariam, i en alder af 15 år, giftet væk til den 40-årige Rasheed – en doven, aggressiv mand, med høje krav til, hvordan en kvinde bør opføre sig. Hun bliver derfor i en ung alder livstræt og bitter.

Men det forandrer sig knap to årtier senere, da hun bliver bekendt med teenageren Laila. Der vokser et stærkt bånd imellem de to, og de bliver som datter og moder for hinanden, alt imens Taliban overtager landet. Kvinder bliver i den grad undertrykt, og hver dag er en kamp mod fattigdom, vold og frygt – og ikke mindst den terroriserende brutalitet fra mænd med magt.


Jeg havde høje forventninger til denne bog – hvis I har læst min anmeldelse af Hosseini’s anden roman, ‘Drageløberen’, ved I godt hvorfor. Og mine forventninger holdt i den grad stik.

“One could not count the moons that shimmer on her roofs,

Or the thousand splendid suns that hide behind her walls.”

Jeg er vild med forfatterens skrivestil – den er både smuk og beskrivende, men kan også være tempofyldt og medrivende. Man begraves dybt i historien på grund af dens intensitet og det uforudsigelige plot.

Ligesom ‘Drageløberen’ er den dybt tragisk, men ikke på en overdrevet måde – forfatteren har ikke bare kastet rundt med dødsfald, fordi han kan, men har gennemtænkt det, og bruger det som et middel til at illustrerer krigen. Man kan ikke andet end at føle tilknytning til karakterene – hvilket er et af kendetegnene ved en velskrevet bog. Utallige gange sad jeg på kanten af stolen og havde lyst til at grine, græde eller skrige, fordi jeg ikke bare læste bogen som ord på et papir, men som meget mere end det – som en fortælling, et budskab.

Et budskab om krig, og om kvindernes lidelser under Taliban – men lidelser som også foregår i dag. Kvinderne i denne bog er i den grad nogle, jeg kan se op til. De har drømme og ambitioner, og selvom omverdenen fortæller dem, at de er mindre værd end mænd, og ingen stemme har, så ved de af natur, at det ikke er sandt.

Så til ære for kvindernes kampdag, som for nyligt fandt sted, bør du læse denne bog – den er alle pengene og al tiden værd. Du kan også finde den på dansk under titlen ‘Under en strålende Sol’.


Tak fordi du læste med! Jeg håber, du fik noget inspiration 😉

Advertisements

About booksforloners

Fanatiker for litteratur, kaffe, musik og en hel del mere.
This entry was posted in Anmeldelser and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to A thousand splendid Suns af Khaled Hosseini

  1. Pingback: Not another bookhaul – #7 | BOOKSFORLONERS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s